Een winterharde palm in de tuin

Heb je de tropische kriebels te pakken en een winterharde palmboom tuin aangekocht? Deze schoonheid kan zeker in Nederland overleven, maar…er zijn toch wat tips nodig!

De ideale planttijd voor je palmboom tuin is de lente van maart tot juni. Hierdoor blijft de plant bijna de gehele vegetatieperiode wennen aan de nieuwe locatie en de weersomstandigheden. Zoek een beschutte ligging op het zuiden en een verwarmende muur of huismuur. Dit verhoogt de overlevingskansen bij jonge planten in de winter.

De keuze van een palmboom tuin

Welke palm hangt voornamelijk af van onze klimatologische omstandigheden en ten tweede van de persoonlijke smaak. De henneppalmen (Trachcarpus fortunei en T. wagnerianus) zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben worden reeds jaren succesvol verkocht.

Ook de prijs bepaalt mee in de keuze. Vertrouw daarom op de raad van een kweker, gespecialiseerd in tropische planten. De palmen hebben een stevige, goed gewortelde kluit en de bladkroon moet compact zijn en al meerdere gezonde bladeren hebben.

 Principes van winterbescherming voor palmbomen

Vraag bij aankoop informatie specifieke winterhardheid van uw palmsoort. De grootste doodsoorzaak van een palmboom tuin is enerzijds het feit dat de temperatuur onder een minimum zakt en anderzijds de beschadiging door droogte door een bevroren grond die geen water levert.

De leeftijd van een palm is cruciaal: hoe ouder en groter de plant, des te beter winterhard. De plant moet in de tuin minimaal 50 centimeter hoog of 4 jaar oud zijn (henneppalm). Jonge handpalmen hebben over het algemeen meer bescherming nodig.

De wortels van de palmbomen zijn het meest kwetsbare gebied Met onze mildere winters is een lichte tot matige bescherming van palmbomen meestal voldoende. Een goed verzorgde buitenpalm kan meestal de bladeren herstellen die het jaar erop door vorst verloren zijn gegaan. Te veel actie bij winterbescherming is daarom vaak niet nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *