Uw vlonders schoonmaken? Dit is waarom u geen hogedrukspuit moet gebruiken

Heeft u een houten vlonder in uw tuin liggen? Dan weet u waarschijnlijk wel dat deze – voornamelijk in de winter – enorm vies en glad kan worden. Daarom is het belangrijk om het hout regelmatig schoon te maken. Echter dient u dit niet met een hogedrukspuit te doen. In dit artikel leggen we u uit waarom.

Waarom worden vlonders vies?

Ten eerste is er natuurlijk de vraag waarom vlonderplanken eigenlijk zo vies worden. Het hout van de vlonder wordt voornamelijk vies – en vervolgens heel glad – door algen die zich in het hout nestelen. Deze algen groeien het snelst op vochtige plekken, en gaan in eerste instantie voornamelijk tussen de groeven van het hout zitten. Naarmate ze verder groeien, komen ze hier echter steeds verder uit en groeien ze ook op het vlakke gedeelte van het hout. Dit is het moment dat de vlonders heel glad zullen worden. Algen groeien het beste bij natte weersomstandigheden, en daarom worden uw vlonders in de herfst en winter over het algemeen sneller vies en glad dan in de zomer en lente.

vlonder schoonmaken

Waarom geen hogedrukspuit gebruiken?

De snelste en effectiefste manier om het hout weer schoon te maken, zal voor veel mensen met de hogedrukspuit zijn. Voornamelijk aan het begin van het buitenseizoen zijn er dan ook veel mensen die hiermee hun vlonders schoonmaken.

Echter is dit niet de beste manier om vlonderplanken schoon te maken, zeker niet op lange termijn. De kracht van een hogedrukspuit zorgt er namelijk voor dat de groeven in het hout steeds dieper en breder worden. Dit betekent dus dat algen zich er steeds makkelijker kunnen nestelen en groeien, en daardoor worden de vlonderplanken steeds eerder vies en glad.

Wat dan wel gebruiken?

Maar wat kunt u dan beter gebruiken tegen algen op het hout? Over het algemeen werken water en een harde bezem goed genoeg om de planken schoon en algenvrij te houden. Eens in de zoveel tijd (ongeveer eens per maand, in de natte maanden vaker dan de droge maanden) de vlonder gewoon goed schrobben met een emmer water en een harde bezem doet al wonderen, en dit beschadigt uw hout niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *